Rodičia podávajú hromadnú pripomienku proti Čaplovičovej novele

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) – Iniciatíva rodičov za dobré školy rozbehla podpisovanie hromadnej pripomienky k novele zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Za necelé dva dni získali na internete 500 podpisov potrebných na jej podanie. Rodičia rozbiehajú podpisovanie hromadnej pripomienky aj na papieri v školách v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, aby získali potrebnú podporu pre rokovanie o tejto zásadnej pripomienke s ministrom školstva.

Organizátori tvrdia, že chystané zmeny v zákonoch o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní zásadne obmedzia slobodu voľby pri vzdelávaní. „Reštriktívne opatrenia a uplatňovanie zvýšených právomocí samospráv, orgánov decentralizovanej štátnej správy, Štátnej školskej inšpekcie i samotného ministerstva voči školám môžu v aplikačnej praxi znamenať likvidáciu škôl a faktický zánik systému neštátneho školstva na Slovensku,“ píšu iniciátori. Novely zákonov podľa nich umožnia vyšším územným celkom nepovoliť otvorenie prvých ročníkov v gymnáziách a stredných odborných školách, čím podľa nich zaniknú „nepohodlné“ stredné školy. Hlavný školský inšpektor bude mať možnosť podať návrh na vyradenie školy a školského zariadenia zo siete bez ohľadu na to, či zistil závažné nedostatky vo výchovno-vzdelávacom procese. Zmeny podľa nich umožnia aj plošné odvolávanie riaditeľov súkromných a cirkevných škôl, ktorí sú vo funkcii viac ako päť rokov.

„Obávame sa, že keď o rušení škôl budú rozhodovať vyššie územné celky, ktoré sú sami zriaďovateľmi verejných gymnázií, stredných odborných škôl, konzervatórií a odborných učilíšť, budú preferovať svoje školy na úkor tých ostatných. Je to jednoznačný konflikt záujmov, keď zriaďovateľ rozhoduje o inom zriaďovateľovi,“ uviedol jeden z iniciátorov Ľuboš Tvrdoň. Rodičia organizujú v stredu (6.6.) tlačovú konferenciu, kde sa verejne obrátia aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Súčasťou iniciatívy je preto aj verejná výzvy ministrovi Čaplovičovi, aby vypustil z ustanovení predložených noviel všetky ustanovenia, ktoré vedú k možnému konfliktu záujmov. K tým podľa rodičov dochádza, ak štátne orgány v prenesenom výkone štátnej správy sú aj zriaďovateľmi škôl a školských zariadení a zároveň majú aj kompetenciu, ako orgán štátnej správy ukladať povinnosti iným zriaďovateľom.

Ministerstvo školstva tvrdí, že bude prihliadať na všetky pripomienky vznesené počas medzirezortného pripomienkového konania. „Rezort školstva považuje medzirezortné pripomienkové konanie za spôsob vecného dialógu so zainteresovanými stranami. Takto vnímame všetky pripomienky, ktoré sú nám adresované vo vzťahu k pracovným materiálom. Ministerstvo bude prihliadať na všetky vznesené pripomienky vrátane týchto s tým, že o každej budeme s jej autormi odborne diskutovať na samotnom vyhodnocovaní,“ reagoval hovorca ministra Michal Kaliňák.
 

Vyberte región